ZELENÁ OLIVA
Olivy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a E, nenasycených mastných kyselin (fungují jako známý koenzym Q10), antioxidantů (odbourávají nebezpečné volné radikály v těle), přírodní vlákniny a minerálů - zejména železa, vápníku, draslíku a hořčíku. Existují dva druhy oliv - černé a zelené, přičemž černé olivy jsou skutečně dozrálé zelené olivy patřičného druhu. Doba sklizně přichází obvykle se začátkem listopadu. Existuje mnoho způsobů sběru oliv - od ručního, přes shazování oliv ze stromů, až po mechanickou sklizeň. Plody se však musí před konzumací upravit, neboť syrové jsou hořké a trpké. Nakládají se buď do solného roztoku, nebo se prosolí a marinují v olivovém oleji. Další možností je lisování velmi žádaného olivového oleje - vypeckované plody oliv se drtí na kaši, ze které se lisováním získává šťáva. Ta je pak v odstředivce rozdělena na vodu s příměsí dalších látek a na olej.
Olivový olej obsahuje větší množství látek působících pozitivně na lidský organismus než ostatní jedlé oleje. Nejvýraznější rozdíl je v obsahu nenasycených mastných kyselin.
Olivový olej je také znám svými antioxidačními účinky, které mají na svědomí především vitamín E a obsažené fenolové sloučeniny. Olivový olej zjemňuje a zvláčňuje pokožku.